duminică, 19 iunie 2011

Cetatea oradea





Revitalizarea Cetăţii Oradea şi introducerea ei în circuitul turistic a fost şi este un obiectiv al strategiei de dezvoltare a municipiului Oradea.

În acest sens, obiectivul general al proiectului de revitalizare constă în transformarea zonei Cetăţii Oradea într-o zonă de interes turistic major, poartă culturală şi de patrimoniu, nucleu al turismului cultural, pilon de dezvoltare durabilă urbană şi centru multicultural european.
După doi ani în care adminstraţia orădeană a făcut eforturi susţinute în vederea obţinerii de finanţări nerambursabile pentru Cetatea Oradea, mâine munca funcţionarilor orădeni va fi încununată de un prim succes. În prezenţa ministrului Dezvoltării Durabile şi Locuinţei, Vasile Blaga, va fi semnată, în Sala Mare a Primăriei Oradea, convenţia de finanţare a lucrărilor de revitalizare a Cetăţii Oradea şi includere a ei în circuitul turistic european, etapa I.

În paralel, se fac eforturi pentru accesarea a noi fonduri nerambursabile pentru lucrările de reabilitare prevăzute în etapa a II-a.
Cea mai mare cetate din Câmpia de Vest, Cetatea Oradea, va fi reabilitata, in perioada iunie 2009 – iulie 2015, cu fonduri europene, conventia de finantare a lucrarilor de revitalizare pentru includerea ei in circuitul turistic european fiind semnata joi de ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga si primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Alaturi de ministrul Vasile Blaga, s-a aflat si directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional din cadrul ministerului, Gabriel Friptu si Claudiu Cosier, presedintele Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
Cetatea medievala Oradea, monument istoric, va deveni, in sase ani, cel mai insemnat proiect cultural al municipalitatii Oradea, ca obiectiv turistic important al orasului, pentru care, in prima etapa, s-au obtinut 10 milioane de euro destinati lucrarilor de reabilitare si restaurare, in Programul Operational Regional, axa destinata restaurarii si revitalizarii monumentelor istorice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu